Het ontstaan van 't Blooteland

Onze vakantiewoning is gelegen te Esen, de grootste deelgemeente van Diksmuide. Esen is gelegen in het noordwesten van de provincie West-Vlaanderen aan de rechteroever van de Yzer, die de grens vormt met de gemeenten Kaaskerke, Oudekapelle en Sint-Jacobskapelle.
Andere omliggende gemeenten zijn
Diksmuide, Beerst, Vladslo, Werken, Zarren, Klerken en Woumen.


Na wat opzoekwerk verricht te hebben, zijn wij op de naam ‘t Blooteland gevallen
en dat omwille van twee redenen:

Ten eerste situeert onze hoeve zich tussen de Handzamevallei en de Hoge Kam.
De Handzamevallei is een waardevol natuurgebied.
De Hoge Kam is het hoogste punt van Esen en bevindt zich 37 meter boven de zeespiegel. Het is een golvend gebied waar u een prachtig zicht hebt op de omliggende contreien tot aan de kust en het heuvelland.
De broeken, een laag gelegen natuurgebied in de Handzamevallei, worden gekenmerkt door een hevige wind die je het gevoel geeft dat je 'bloot' bent.
Gelukkig hebben wij veel hagen aangeplant
zodat wij van de wind geen last hebben.

Voor onze tweede reden gaan we even terug in de tijd en dat omstreeks 1847.
Esen is op dat moment een landbouw-en woondorp, gelegen op de grens tussen de polderstreek en de zandleemstreek. De polderstreek wordt bewoond door de Blootenaer, een rijke boer die op de vruchtbare polders in het westen woont. De zandleemstreek wordt daarentegen bewoond door de Houtlander, een arme landbouwer die in het bosrijke houtland verblijft. Eind 2008 wordt een projectvereniging uit de grond gestampt, namelijk Houtland en Blooteland. Op die manier is er een intergemeentelijke samenwerking tussen Diksmuide, Houthulst, en Lo-Reninge aan de gang.

Aangezien we gelegen zijn in ‘t Blooteland vonden wij
dat dus een geschikte naam voor onze vakantiewoning.
We zullen onze gasten verwennen met alle producten die kenmerkend zijn voor onze streek, producten waar wij bovendien trots op zijn.